2017. április 2., vasárnap

Ingrid Sjöstrand: Prücsök



Több új projektre is vállakoztam az elmúlt hónapban, mivel az olvasás nem mindig megy úgy, ahogy azt elképzeljük.. A könyves értékelések mellett minden hónap végén megmutatom nektek a havi rajz-termést, amit csendben firkálgattam unalmas óráimban (itt tekinthetitek meg a bevezető posztot) és a jó idő beköszöntével úgy döntöttem, kirándulásra adom a fejem - na de nem akármilyenre! - felkutatom és véleményezem Budapest számos ismert és ismeretlen antikváriumát kincsesbányáját. (bevezető poszt itt)
Harmadik projektem viszont főként anyukáknak- apukáknak szól: elhatároztam, hogy itt az ideje előcsalogatni gyermeki énemet rejtekéből (na jó, nem volt az úgy elrejtve..) és igen, gyermek- illetve ifjúsági könyvek olvasására/értékelésére adtam a fejem.
S ugyan mivel is kezdhetném ezt a kedves kis hagyományt, ha nem gyerekkorom abszolút kedvencével, a kevesek által ismert, ám annál nagyszerűbb könyvvel. Jöjjön hát a svéd írónő, Ingrid Sjöstrand remekműve: Prücsök.

"Ingeborg - általában Prücsöknek nevezik - Kalle húga, vagyis hogy várjunk csak egy kicsit! Ki nem állhatja, ha így beszélnek róla. Megelégelte, hogy egész életében mindig csak Kalle húga legyen. Kallét mindenki ismeri, így ha őt meglátják, csak annyit mondanak: "Aha, te Kalle húga vagy!" Mintha ő önmagában semmi és senki nem volna. De ennek vége! Prücsök az Prücsök, és nem csak 'húg' többé."

Ez a könyv az, amit betéve tudok már. Olvasta nekem anyukám, mikor egész kis óvodás voltam, olvastam én többször is, mikor már értettem a betűk világát, és olvastam felnőtt fejjel, párás tekintettel, sóhajtozva, miközben egy szelet gondtalan gyerekkort kaptam vissza.
A történet, mint már kitalálhattátok, Prücsök, a svéd kislány mindennapjairól szól. Prücsök óvodás, de már iskolás szeretne lenni, sőt, néha már-már felnőtt - hisz nekik olyan egyszerű, a felnőttek bármit megtehetnek, a felnőtteket nem nyaggadtja az idősebb testvér, és nem hívják őket csak 'Kalle húgának'. Prücsök saját akarattal, elképzelésekkel és belső világgal rendelkezik, amelyben helyet kap egy képzelt barát, Anne-Lunda, egy játékbaba, 'aki igenis élő'! s persze a család, az élet apró igazságai, és sok-sok tanulság.
A könyv viszonylag rövid történetekre van tagolva, bár fejezetek nincsenek benne, minden esetnek van egy kis lezárása, a gyerekeknek tehát nem kell izgulva elaludnia, vajon mi történik legközelebb. Semmi felkavaró, vagy ijesztő nem történik, ez a könyv az, ami. Egy bájos, szerethető humorú, élettel teli történet egy kislányról, s családjáról. A hangulata hűen visszadja a falucska atmoszféráját, s egy gyermek lelki világát, az életre való rácsodálkozását.
A főszereplőnket első pillanatra a szívembe zártam, s szerintem így tesz majd mindenki - akár kicsi, akár nagy.

Sajnos a könyv maga 1969-es kiadású, így biztos vagyok benne, hogy főként antikváriumokban található már csak meg, de ez ne riasszon el senkit, igazi kincsre lel, aki ezt a könyvet a kezében tartja.

a könyv Moly-adatlapja: Prücsök

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése